Saturday, November 27, 2010

KAEDAH MENCEGAH KANSER (Part 1)

Dibanyak negara, kanser menjadi pembunuh nombor satu. Berikut ini beberapa garis panduan yang boleh digunakan dalam usaha mencegah bahaya kanser.

  1. Pilih diet yang berasaskan tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran, buah-buahan kekacang serta kurangkan pengambilan makanan ruji berkanji yang diproses. Makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan dianggap diet paling baik untuk mencegah kanser. Para pakar membuktikan kandungan vitamin, galian, serat, fitokimia dan sebatian lain dalam sayur-sayuran dan buah-buahan mampu melindungi daripada serangan kanser. Makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan juga rendah kalori dan ini membawa mencegah kegemukan yang merupakan salah satu punca kanser.

  1. Dapatkan berat badan ideal. Elakkan daripada mengalami kekurangan berat badan atau berlebihan berat badan. Ini karena kegemukan boleh meningkatkan resiko endometrium (membran mucus yang mengalas rahim). Ia juga boleh meningkatkan resiko kanser payudara dan kanser buah pinggang. Selain itu, elakkan juga kenaikkan berat badan mendadak selepas usia 18 tahun karena ia beresiko besar.

  1. Jangan duduk sahaja ditempat kerja. Lakukan “latihan” berjalan selama satu jam atau senaman seumpamanya setiap hari. Lakukan senaman sekurang-kurangnya satu jam. Para pakar menyatakan aktiviti fisikal yang kerap dapat membantu mencegah kanser kolon, kanser payudara dan kanser paru-paru. Aktiviti fisikal juga membantu mengawal berat badan dan mencegah kanser yang dikaitkan dengan kegemukan.

  1. Dalam sehari, ambil lima atau lebih hidangan yang terdiri daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Pengambilan makanan begini dapat melindungi daripada banyak jenis kanser seperti paru-paru, kolon, perut, mulut, farinks, esophagus, payudara, hempedu, larinks dan pankreas.

  1. Kurangkan pengambilan makanan dan gula yang diproses. Makan lebih daripada tujuh hidangan yang terdiri daripada pelbagai bijirin, kekacang, tumbuhan berakar dan berubi. Pakar pemakanan menyatakan, bahagian terbesar diet sepatutnya datang daripada makanan ini. Jika diproses secara minimum, makanan seperti bijirin dan nasi, menawarkan banyak serat dan zat makanan penting. Makanan berubi seperti kentang dan keledak, makanan berakar seperti lobak, pula dikaitkan sebagai pelindung kanser. Kekacang pula merupakan makanan kaya protein dan sumber tambahan dalam diet mencegah kanser.

  1. Hentikan pengambilan alkohol bagi orang Islam, alkohol memang dilarang sama sekali. Ketahuilah, alkohol boleh meningkatkan resiko kanser mulut, farinks, larinks, esophagus, hati, kolon, rectum dan payudara.

  1. Hadkan pengambilan daging merah kepada kurang daripada tiga auns sehari. Seelok-eloknya pilih ikan, ayam atau daging yang bukan daripada haiwan ternakan untuk menggantikan daging merah. Pengambilan daging merah (daging lembu, kambing, biri-biri dan seumpamanya) meningkatkan resiko kanser kolon, rectum, payudara, prostat dan buah pinggang. Malah kandungan lemak yang tinggi dalam daging merah juga boleh menyebabkan banyak kanser lain.

No comments: